MELBOURNE - De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas gaat vanaf maandagochtend (plaatselijke tijd) weer vluchten uitvoeren. Dat maakte de topman van het bedrijf bekend, nadat zondagavond een arbitragecommissie het concern had bevolen de vluchten weer te hervatten. Tegelijkertijd vaardigde de commissie ook een verbod uit aan de vakbonden om de komende tijd actie te voeren.

De commissie gaf de partijen 21 dagen de tijd om hun geschillen bij te leggen. Als dat niet binnen de gestelde tijd gebeurt, komt er een bindende arbitrage in het arbeidsgeschil. De partijen liggen al maanden met elkaar overhoop over de plannen van Qantas om circa 1000 banen te schrappen en nieuwe vliegmaatschappijen in Azië op te zetten.

De directie van Qantas legde zaterdag alle vluchten stil, om op deze drastische manier een doorbraak te forceren in een langslepend conflict met de vakbonden. Hierdoor raakten tienduizenden passagiers gedupeerd.

De overheid bepaalde daarop dat een onafhankelijke bemiddelaar, Fair Work Australia, naar het conflict moest kijken.

15 miljoen

Het stilleggen van de vluchten kostte Qantas circa 15 mljoen euro per dag. Daarnaast is de verwachting dat de koers van het aandeel Qantas maandag bij de opening van de beurzen in Australië zware klappen gaat krijgen.

Marktanalisten spraken echter hun begrip uit voor de actie van Qantas-topman Alan Joyce, omdat het bedrijf wel te lijden had onder het voortdurend conflict met de vakbonden.