SCHIPHOL - Luchtvaartmaatschappij Transavia schrijft dit jaar weer zwarte cijfers. Dat zei directeur Bram Gräber van Transavia vrijdag.

Gräber staat nu bijna een jaar aan het roer van de 'groene' KLM-dochter. Hij moest orde op zaken stellen toen het van oudsher charterbedrijf na 33 jaar winst op rij in de rode cijfers dook.

''We sluiten 2011 af met winst, niet veel, maar we zijn terug in de zwarte cijfers.'' Gräber moest financieel orde op zaken stellen, maar de organisatie moest ook op de schop en er moest meer samengewerkt worden met moeder KLM. Dat krijgt vanaf 1 november meer vorm.

Verkopen van vluchten

''Vanaf volgende week gaat KLM onze tickets naar de specifieke Transaviabestemmingen ook aan zijn klanten in bijvoorbeeld China verkopen'', vertelt Gräber. Dat geldt ook voor vluchten van de SkyTeam-partners Air France en Delta.

Passagiers uit China kunnen dan bijvoorbeeld met KLM van China naar Amsterdam en vanaf daar verder met Transavia naar bijvoorbeeld Alicante.

Bovendien zullen de Boeing 737-toestellen, waar KLM en Transavia beide mee vliegen, vaker worden uitgewisseld. ''Zeker in het hoogseizoen kan het voorkomen dat een Transaviavlucht wordt uitgevoerd met een KLM-toestel of andersom.''