AMSTERDAM - De Commerzbank is van plan alle staatsobligaties in de boeken te verkopen. Dat heeft bestuursvoorzitter Martin Blessing gezegd tegen de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Blessing gaf aan in het derde kwartaal voornamelijk leningen van de PIIGS-landen te hebben verkocht. Maar hij is van plan ook ander staatspapier in portefeuille te verkopen, waaronder dat van Duitsland.

Tegen FAZ verklaarde de topman dat het niet eenvoudig is om van de obligaties af te komen omdat er een 'kopersstaking' heerst.

Politiek

Het verwijt dat hij met deze houding de schuldencrisis verergert, wuifde Blessing weg. Hij wees erop dat de Europese leiders vorig jaar nog hadden gezegd niet met een herstructurering van de Griekse schuld te komen voor 2013 en dat het niet nodig was snel de Griekse leningen te verkopen. De politiek hoeft bij hem niet meer aan te komen, meldt hij de FAZ.

Blessing was niet voor een 'vrijwillige' afschrijving van de Griekse staatsschuld. Al op 21 oktober zei hij tegen Bild-Zeitung al dat Griekenland zelf het initiatief tot wanbetaling moest nemen.

Hij vindt dat het de Grieken zwaar moet vallen omdat anders de Fransen en Italianen ook een schuldenreductie zouden willen.