OSLO - Het Noorse staatsoliefonds heeft door grote verliezen op zijn Europese aandelenportefeuilles het op een na slechtste resultaat geboekt sinds zijn oprichting in 1990. Dat maakte het oliefonds vrijdag bekend. Alleen in het vierde kwartaal van 2008 haalde het fonds een slechter resultaat.

De waarde van de investeringen van het fonds was aan het einde van het derde kwartaal op jaarbasis met 8,8 procent gedaald. De waarde van de aandelenportefeuilles liep door de malaise op de Europese beurzen zelfs met 16,9 procent terug.

Desondanks heeft het fonds zijn investeringen in Europese aandelen de afgelopen 3 maanden met enkele miljarden euro's opgevoerd om te profiteren van de lage huidige koersen, liet oliefonds-directeur Yngve Slyngstad weten.

Reddingsplan

Volgens de directeur is het van het grootste belang dat het Europese reddingsplan voor de euro succes heeft. Het fonds heeft 600 miljard Noorse kroon (78 miljard euro) geïnvesteerd in de eurozone, waarvan ruim een tiende in staatsobligaties van de PIIGS-landen. (Portugal, Italië, Ierland, Griekenland en Spanje).

De Noorse minister van Financiën Sigbjorn Johnsen liet eerder deze week weten open te staan meer te investeren in de eurozone, mocht hiertoe een verzoek binnenkomen. Noorwegen heeft al bijna 100 miljoen euro in het steunfonds EFSF zitten.

Dat de economieën van de eurozone niet ontsporen, is niet alleen voor het rendement van het oliefonds van belang, maar ook voor de Noorse economie als geheel. Meer dan 80 procent van de Noorse export gaat naar de EU.