Belegger dumpt aandelen eerder na horrorfilm

AMSTERDAM - Het bekijken van een horrorfilm kan ertoe leiden dat beleggers hun aandelen eerder verkopen dan op minder angstaanjagende momenten het geval is.

Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Berkeley, dat in november verschijnt in het Journal of Marketing Research.

Mensen hebben de neiging om hun eigen angstige emoties te projecteren op anderen. Een bange belegger zal aannemen dat andere investeerders ook bang zijn en dat die angst de aandelenkoers zal drukken.

De belegger in kwestie zal dit mechanisme voor proberen te zijn en zijn aandelen snel van de hand doen voordat de prijs daalt.

The Sixth Sense

De onderzoekers creëerden twee groepen. De ene groep bekeek stukjes uit horrorfilms, zoals The Sixth Sense en The Ring. De andere groep zag documentaires over Benjamin Franklin en Vincent van Gogh.

Vervolgens werd een aandelenmarktexperiment uitgevoerd. Hieruit kwam naar voren dat de proefpersonen die eerder horrorfilms hadden bekeken gemiddeld veel eerder in de simulatie hun aandelen verkochten dan de groep die documentaires had gezien.

Angst lokt verkoopgedrag uit, zo concluderen de onderzoekers. Ze zijn van mening dat het in kaart brengen van psychologische mechanismen bij financiële beslissingen individuele investeerders kan helpen deze te herkennen. Zo kunnen ze wellicht voorkomen dat emoties ongewenst een rol spelen in hun keuzes.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Cryptomunten

Cryptomunten
Handleiding: Zo beleg je in bitcoins en andere virtuele munten.

Beleggen

Beleggen
Is beleggen voor iedereen geschikt en waar moet je aan denken als je ermee wil beginnen?

NUwerk

NUlokaal adverteren

Tip de redactie