AMSTERDAM - Olieconcern Shell stalt vanwege de grote onzekerheid in Europa steeds minder van zijn 20 miljard dollar aan kasgeld bij Europese banken. Dat vertelt financieel directeur Simon Henry vrijdag in het Financieele Dagblad.

De onderneming is verder bezig om zijn investeringen van circa 4 miljard dollar in Europa verder terug te brengen, zo schrijft de krant.

Shell bouwde zijn kaspositie dit jaar flink uit dankzij een aantal grote projecten. De helft van die circa 20 miljard dollar heeft het Brits-Nederlandse concern volgens Henry belegd in obligaties van landen en bedrijven met een triple A rating, bij voorkeur buiten Europa.

De andere helft is grotendeels gestald bij niet-Europese banken. Henry wil zijn geld "niet ’s nachts op de verkeerde plek hebben zitten". “We bekijken dat op dagbasis’, aldus de bestuurder tegenover de krant.

Het gebrek aan 'stabiel en coherent' beleid zorgt er volgens Henry voor dat Shell al enkele jaren minder investeert in Europa. Hij noemt als voorbeeld het 'in één weekend' uitbannen van kernenergie door Duitsland. Zuid-Amerika en China bieden volgens Shell meer stabiele groeikansen.