UDEN - Beter Bed heeft in Nederland te maken met een fors lagere orderportefeuille en een 'moeizame' marktontwikkeling. Dat liet de onderneming vrijdag weten bij de publicatie van de cijfers over het derde kwartaal.

Beter Bed houdt daarom rekening met een lager resultaat in het vierde kwartaal dan in dezelfde periode in 2010.

Het derde kwartaal verliep nog wel gunstig, zo meldde de onderneming. De omzet steeg met 10,2 procent tot 103,6 miljoen euro en de nettowinst ging met 17,4 procent omhoog tot 7,2 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat steeg met 15,4 procent.

Winst

De winst valt hoger uit dan Beter Bed in augustus als verwachting naar buiten bracht. Dat komt onder meer omdat de activiteiten in Duitsland ''bovengemiddeld'' bijdroegen aan de omzet- en resultaatverbetering. Ook in oktober bleef de omzetontwikkeling daar positief.

De omzetgroei van ruim 10 procent werd vooral gestuwd doordat het aantal filialen met 6 procent groeide. De omzet in winkels die al langer dan een jaar open zijn nam in het derde kwartaal toe met 0,3 procent. De omzet over de eerste negen maanden bedroeg 6,2 procent, wat volledig voor rekening van nieuwe winkels komt.

Winkels

Beter Bed opende in de eerste negen maanden 89 winkels, en sloot er 39. Daarmee komt het totaal aantal winkels per eind september 2011 uit op 1167, ruim 70 meer dan eind september vorig jaar.

In totaal wil het bedrijf dit jaar uitkomt op zo'n 75 tot 80 'netto' winkelopeningen (openingen minus de sluitingen), zo liet directievoorzitter Ton Anbeek in een toelichting weten. Het concern ligt daarmee op schema.

Het tempo van de openingen is niet veranderd als gevolg van het zwakke consumentenvertrouwen in Nederland, aldus Anbeek.