SEOUL - De Zuid-Koreaanse elektronicagigant Samsung heeft in het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst geboekt van 3,4 biljoen won (ongeveer 2,2 miljard euro). Dat heeft het bedrijf vrijdag bekendgemaakt. De winst is bijna een kwart lager dan in dezelfde periode een jaar eerder, maar in lijn met de verwachting van analisten.

Samsung profiteert vooral van de vraag naar zijn mobiele telefoons. De telecommunicatietak boekte een recordwinst door de introductie van de smartphone Galaxy S2. De explosieve groei in die sector compenseert de tegenvallende inkomsten uit televisieschermen.

Samsung gaf geen exacte cijfers van de distributie van het aantal smartphones, maar volgens het Britse onderzoeksbureau Strategy Analytics, verkocht het bedrijf in het laatste kwartaal ongeveer 27,8 miljoen exemplaren. Daarmee steeg het marktaandeel van de Zuid-Koreanen naar 23,8 procent. Ter vergelijking: concurrent Apple bracht in het derde kwartaal circa 17,1 miljoen iPhones aan de man. Goed voor een aandeel van krap 15 procent.