AMSTERDAM - Beleggers in Europa deden vrijdag een stap terug na de forse koersstijgingen een dag eerder en verzilverden hun winsten. Donderdag sloten de Europese beurzen stevig in de plus door optimisme over de uitkomsten van de EU-top.

De AEX-index in Amsterdam sloot vrijdag met een verlies van 2,44 punten (0,8 procent) op 313,01 punten.

Een dag eerder ging de AEX 3,8 procent omhoog. De MidKap zakte 3,18 punten (0,6 procent) tot 496,70 punten.

De beurzen in Parijs en Londen gingen tot 0,6 procent omlaag, Frankfurt sloot 0,1 procent hoger. Op donderdag boekten deze beurzen nog winsten tot 6,3 procent.

AEX

In de AEX waren de financiële fondsen ING en Aegon de grootste dalers met verliezen van 4,9 en 3,2 procent. Na de sterke opmars op donderdag, waarbij ING ruim 14 procent won en Aegon meer dan 9 procent, werden de koerswinsten te gelde gemaakt door beleggers.

In Parijs gingen de banken juist aan kop. Zo won BNP Paribas 3,5 procent en Crédit Agricole steeg 3,7 procent. Ook de Franse autofabrikant Renault deed het erg goed, met een winst van 4,5 procent, dankzij meevallende kwartaalcijfers.

In de MidKap was uitzendbedrijf USG People een van de grootste verliezers. Het bedrijf zag de groei op de uitzendmarkten in het afgelopen kwartaal afnemen en verwacht dat die trend de komende maanden doorzet. Het aandeel zakte 4,2 procent.

Beter Bed

Beter Bed leverde 2,8 procent in. Het beddenbedrijf kampt met een fors lagere orderportefeuille en een moeizame marktontwikkeling en voorziet een lager resultaat in het vierde kwartaal dan in dezelfde periode in 2010.

Swedish Automobile liet een zeer schommelend handelsverloop zien. Het aandeel schoot in de ochtend zo'n 30 procent omhoog op de aankondiging dat de Chinese bedrijven Youngman en Pang Da de Zweedse automaker Saab overnemen voor 100 miljoen euro.

Nadat duidelijk werd dat Swedish Automobile waarschijnlijk een verlies van ongeveer 70 miljoen euro op de verkoop zal lijden, zakte het fonds flink. Het aandeel sloot uiteindelijk 20,5 procent in de min.

Electrolux

Op de beurs in Stockholm was witgoedfabrikant Electrolux een opvallende uitschieter met een winst van 6,8 procent. De omzet en de winst van het concern gingen afgelopen kwartaal weliswaar omlaag, maar de cijfers waren beter dan verwacht.

De euro was 1,4165 dollar waard, tegen 1,4170 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag.