NEW YORK - De koersen op de Amerikaanse effectenbeurzen schoten donderdag over een breed front omhoog.

De markten reageerden opgelucht op het akkoord dat in de voorgaande nacht aan de overzijde van de Atlantische Oceaan werd gesloten over de bestrijding van de Europese schuldencrisis. Ook een aantrekkende economische groei in eigen land stemde Amerikaanse beleggers hoopvol.

De toonaangevende Dow-Jonesindex in New York eindigde 2,9 procent hoger op 12.208,55 punten. De breder samengestelde S&P 500 klom 3,4 procent tot 1284,59 punten en technologiebeurs Nasdaq ging 3,3 procent hoger de handel uit op 2738,63 punten.

Het Europese akkoord, waarbij banken Griekenland een deel van zijn schulden kwijtschelden en een noodfonds voor in problemen geraakte eurolanden flink wordt opgehoogd, zorgde voor rust bij Amerikaanse beleggers. Het risico dat de Europese schuldencrisis via de bankensector de Amerikaanse economie raakt, lijkt volgens analisten fors verkleind.

Sterkste groei

De jongste cijfers over de Amerikaanse economie laten de sterkste groei zien sinds het derde kwartaal van 2010. De grootste economie van de wereld Verenigde Staten groeide in het derde kwartaal van dit jaar met 2,5 procent. Dat is bijna een verdubbeling van het groeitempo van de voorgaande 3 maanden.

Vooral aandelen in grote industriële concerns waren in trek. Metaalgigant Alcoa was de sterkste stijger onder de hoofdfondsen met een koerssprong van 9,5 procent.

Machinebouwer Caterpillar, elektronicagigant General Electric en industrieel conglomeraat 3M kregen er rond de 6 procent bij. Ook banken zaten flink in de lift. Bank of America en JPMorgan Chase wonnen respectievelijk 9,4 en 8,3 procent.

Euro

De euro zette zijn opmars ten opzichte van de dollar voort en noteerde een koers van 1,4190 dollar. Aan het slot van de beurshandel in Europa was de munt nog 1,4170 waard. Ook de olieprijs zat in de lift. Een vat Amerikaanse olie kostte 4 procent meer: 93,82 dollar.