BRUSSEL - De verhoogde kapitaaleisen voor Europese banken hebben slechts een beperkte invloed op Belgische banken. Dit zei de demissionaire minister van Financiën Didier Reynders donderdag tegen de Franstalige omroep RTBF.

Volgens Reynders kunnen de banken hun kernkapitaal tot boven de vereiste 9 procent brengen door zich te beperken tot het niet uitbetalen van dividend en de opbrengst hiervan te gebruiken om de balans te versterken. ''Misschien zullen verder nog wat inspanningen nodig zijn in de marge'', gaf hij wel toe.

De minister ziet ook geen problemen als het gaat om de kwijtschelding van 50 procent die de banken moeten doen op hun Griekse staatsobligaties. ''Voor de belangrijkste instellingen zijn we zeker dat we aan die 50 procent zullen komen.''

Dexia

Volgens de Europese Bankenautoriteit EBA heeft de Belgische bank Dexia 4 miljard euro aan extra kapitaal nodig om aan de nieuwe eisen te voldoen. De EBA baseerde zich bij deze berekening echter op cijfers van voor de nationalisatie van de bank.

Vanwege de ontstane onduidelijkheid werd de handel in aandelen Dexia bij de opening van de Brusselse beurs enkele uren stilgelegd.

Nadat Dexia in een persbericht liet weten geen 4 miljard, maar slechts 1,7 miljard euro nodig te hebben, werd de handel weer hervat. Aan het begin van de middag stond het aandeel Dexia ruim 10 procent hoger. KBC Bank, een andere grote Belgische bank, liet donderdag weten al te voldoen aan de nieuwe kapitaaldoelstellingen.