DEN HAAG - Shell heeft de winst in het derde kwartaal fors opgevoerd, mede dankzij een hogere olieprijs dan een jaar eerder. De productie is echter gedaald. Dat bleek uit de donderdag bekendgemaakte resultaten van het olie- en gasconcern.

De nettowinst op basis van geschatte actuele voorraadkosten (ccs) steeg exclusief eenmalige posten met 42 procent tot 7 miljard dollar (5 miljard euro).

Dit is de maatstaf voor de winst voor zowel Shell als de financiële markten. Analisten rekenden in doorsnee op een ccs-winst van 6,6 miljard dollar.

Dividend

De nettowinst bedroeg 6,97 miljard dollar in vergelijking met 3,46 miljard dollar in het derde kwartaal van 2010. Shell stelt over het derde kwartaal een dividend voor van 0,42 dollar per aandeel. De omzet steeg met 36 procent tot 123,4 miljard dollar.

Shell's productie daalde met 2 procent tot 3,012 miljoen vaten olie-equivalent per dag. Analisten dachten van tevoren juist dat Shell als een van de weinigen in de sector een productiestijging zou melden.

Volgens het bedrijf is de daling onder meer te wijten aan de verkoop van olie- en gasvelden die tezamen goed waren voor ongeveer 100.000 vaten per dag.

Verkoop

Exclusief de verkoop van velden en bedrijfsonderdelen steeg de productie volgens het concern juist met 2 procent, dankzij een opgevoerde winning uit groeiprojecten in met name Canada (teerzanden) en Qatar (gas).

Deze twee maken deel uit van 20 nieuwe projecten die op stapel staan voor de jaren 2011 tot en met 2014.