Oudste bank op omvallen

AMSTERDAM – De oudste bank ter wereld gaat zwaar gebukt onder de eurocrisis. De Italiaanse Banca Monte dei Paschi di Siena heeft zo’n twee miljard aan nieuw kapitaal nodig om te kunnen overleven. Dat schrijft the Wall Street Journal woensdag.

Nadat de kredietwaardigheid door de kredietbeoordelaars omlaag werd geschroefd, raakte de toch al kwakkelende bank in nog grote problemen. Beleggers trokken zich terug en de Italiaanse staatsobligaties waar de bank flink in had geïnvesteerd werden alleen maar minder waard.

Een oplossing is vooralsnog niet in zicht.

Siena

De dalende koers heeft ook zijn invloed op het stadje van vestiging, Siena (Toscane), waar de Banca Monte dei Paschi di Siena in 1472 werd opgericht. 90 procent van de bank is in handen van de Monte dei Paschi stichting, die weer nauw verbonden is met de stad Siena.

De dividendopbrengsten die eerst ten bate van goede doelen van de stad kwamen, drogen door de problemen nu op. Om dat gat te vullen heeft Siena de belastingen verhoogd.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Nieuwsbrief NUzakelijk

Nieuwsbrief NUzakelijk
Wil jij niets missen op ondernemersgebied? Meld je aan voor onze nieuwsbrief, dan weet je precies wat eraan zit te komen. 

Cryptomunten

Cryptomunten
Handleiding: Zo beleg je in bitcoins en andere virtuele munten.

NUwerk

NUlokaal adverteren

Tip de redactie