NEW YORK - In New York zijn de belangrijkste graadmeters woensdag hoger gesloten. Beleggers reageerden positief op geluiden uit Europa, waar tijdens een speciaal EU-beraad werd gezocht naar een oplossing voor de schuldencrisis.

De Dow-Jonesindex won uiteindelijk 1,4 procent tot 11.869,04 punten. De breed samengestelde S&P 500-index steeg 1,1 procent tot 1242 punten, terwijl schermenbeurs Nasdaq 0,5 procent aandikte tot 2650,67 punten.

In Europa vond woensdagavond een speciaal overleg plaats tussen de leiders van de Europese Unie over de schuldencrisis.

De regeringsleiders en staatshoofden moesten het eens worden over een allesomvattend pakket maatregelen voor onder meer de zwakke eurolanden.

Buffer

Uit de top kwam onder meer naar buiten dat banken een buffer aan moeten leggen. Het gaat daarbij om 9 procent van hun uitstaande verplichtingen. De banken krijgen tot 30 juni 2012 de tijd om hun zogenoemde kernkapitaal te vergaren.

Verder meldden verschillende persbureau's dat landen met de euro het noodfonds EFSF, met een omvang van 440 miljard euro, aanzienlijk willen verhogen. De details zullen echter pas in november uitgewerkt worden.

Boeing

Vliegtuigbouwer Boeing en webwinkel Amazon.com stonden in de schijnwerpers na de presentatie van hun kwartaalcijfers. Het aandeel Boeing kreeg er 4,5 procent aan waarde bij.

Het concern zag in het derde kwartaal zowel de omzet als de winst stijgen en verhoogde zijn winstverwachting voor heel 2011.

Amazon.com kelderde op hetzelfde moment 12,7 procent. De onderneming kondigde dinsdag nabeurs al aan dat het de winst in het derde kwartaal met 73 procent heeft zien dalen. Dat was duidelijk slechter dan analisten hadden voorzien.

Euro

De euro was 1,3910 dollar waard tegen 1,3835 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 2,5 procent tot 90,86 dollar per vat nadat dinsdagavond het hoogste niveau in 2 maanden werd bereikt.