DEARBORN - De Amerikaanse autofabrikant Ford heeft zijn winst in het derde kwartaal licht zien afnemen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Het bedrijf verdiende onder de streep 1,65 miljard dollar (1,18 miljard euro), tegen 1,69 miljard dollar vorig jaar, zo maakte Ford woensdag bekend.

De omzet steeg wel, van 29 miljard naar ruim 33 miljard dollar. De lagere nettowinst is volgens Ford goeddeels te wijten aan afschrijvingen op termijncontracten voor grondstoffen. Die had het bedrijf afgesloten om zich in te dekken tegen toekomstige prijsstijgingen, maar die vallen tot dusver mee.

Zonder staatssteun

Het is het tiende kwartaal op rij waarin Ford zwarte cijfers schrijft. Het bedrijf wist als enige grote autofabrikant in de Verenigde Staten de economische crisis van 2008 en 2009 zonder staatssteun te overleven. Ford sloot de laatste 2 jaar met winst af en ligt ondanks de onzekere economische vooruitzichten op schema om dat ook dit jaar te doen.

''Wij hebben in het derde kwartaal solide resultaten afgeleverd ondanks onzekere marktomstandigheden'', zei topman Alan Mulally in een toelichting op de cijfers.

Hij zei verder dat Ford zal blijven investeren in de ontwikkeling van energiezuinige, veilige en kwalitatief hoogstaande auto's.