MILAAN - Italië heeft woensdag bij een veiling van staatsleningen hogere rentes moeten bieden aan investeerders. Door de zorgen over de Italiaanse overheidsfinanciën en de politieke onrust in het land vragen zij hogere rendementen op Italiaanse staatsobligaties.

Italië veilde voor 8,5 miljard euro aan leningen met een looptijd van 6 maanden tegen een rente van 3,535 procent vergeleken met 3,071 procent bij een vergelijkbare veiling in september. De rente staat daarmee op het hoogste niveau sinds september 2008.

Daarnaast werd voor 2 miljard euro aan leningen geveild met een looptijd van 24 maanden. Hier werd een rente gevraagd van 4,628 procent tegen 4,511 procent vorige maand.

Italië heeft de afgelopen tijd verschillende maatregelen aangekondigd om het begrotingstekort en de schuldenberg van 1900 miljard euro aan te pakken. Dit heeft beleggers echter niet gerustgesteld, omdat zij denken dat de onrust binnen de regering van premier Silvio Berlusconi de uitvoering van noodzakelijke bezuinigingsmaatregelen zal hinderen.

Extra maatregelen

De Italiaanse regering maakt woensdag mogelijk extra maatregelen bekend om de fiscale situatie te verbeteren en de economie aan te jagen. Berlusconi staat onder grote druk om te voorkomen dat Italië het volgende slachtoffer wordt van de Europese schuldencrisis.

De Europese leiders hopen woensdagavond met een breed pakket maatregelen te komen om de schuldencrisis tegen te gaan.

Vrijdag gaat Italië voor 8,5 miljard euro aan langetermijnleningen veilen. Dan zal blijken hoe de financiële markten reageren op de nieuwe plannen van Berlusconi en de aanpak van de schuldencrisis.

Spanje

Spanje staat ook onder druk op de financiële markten door zorgen over de overheidsfinanciën. Het land veilde dinsdag voor 1,39 miljard euro aan leningen met een looptijd van 3 maanden en 2,1 miljard euro aan obligaties met 6 maanden looptijd.

De rente die werd gevraagd, bedroeg respectievelijk 2,292 procent en 3,302 procent. Dit was bij een veiling in september nog 1,692 procent en 2,665 procent.