AMSTERDAM - De belangrijkste beurzen in Europa zijn woensdag lager gesloten. Aanvankelijk optimisme verdampte na berichten dat het overleg tussen de Europese Unie (EU) en de financiële sector over een vrijwillige bijdrage aan een nieuw reddingsprogramma voor Griekenland muurvast zit.

De AEX-index in Amsterdam sloot met een min van 0,4 procent op 303,84 punten. De MidKap voor het middensegment verloor 0,3 procent tot 488,76 punten. In Frankfurt en Parijs noteerden de graadmeters verliezen tot 0,5 procent. Uitzondering was de beurs in Londen, die won 0,5 procent.

De EU probeert de banken over te halen vrijwillig een bijdrage te leveren door hun verlies te nemen op een deel van de Griekse staatsleningen die zij hebben uitstaan. Een mogelijke oplossing is dat zij een deel van hun geld terug krijgen in de vorm van nieuwe obligaties. Een breekpunt in het overleg zou zijn in welke mate die nieuwe schuldpapieren verzekerd moeten worden.

De financiële sector behoorde op de beurs tot de verliezers. Zo zakte in Amsterdam het aandeel ING 4,2 procent. BNP Paribas zakte in Parijs 2,45 procent en Deutsche Bank in Frankfurt 0,4 procent.

Brussel

Alle ogen waren woensdag gericht op Brussel, waar de Europese leiders van de 17 eurolanden het in de avond eens moeten worden over een allesomvattende oplossing voor de schuldencrisis in Europa.

Een woordvoerder van de Europese Commissie liet echter op voorhand al weten dat de politieke leiders na de eurotop waarschijnlijk niet de details van alle elementen van het crisisbestrijdingsplan zullen geven. Die worden verder uitgewerkt in volgende bijeenkomsten.

Wel bleek uit een ontwerp-verklaring dat het voorstel om de kapitaalratio van banken op te trekken naar 9 procent kan rekenen op brede steun van de Europese regeringsleiders.

Heineken

In Amsterdam won Heineken 0,8 procent. De bierbrouwer zag, ondanks de slechte zomer in Europa, de omzet en volumes in het derde kwartaal stijgen. In West-Europa daalden de verkopen, in alle andere regio's wist Heineken meer bier en andere dranken aan de man te brengen. Het bedrijf handhaafde ook de winstverwachting voor 2011.

MidKap-fonds Mediq daalde 4,4 procent. De uitbater van apotheken heeft in het derde kwartaal fors minder winst geboekt door toegenomen prijsdruk in Nederland en Polen.

De euro was 1,3835 dollar waard tegen 1,3905 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 2,2 procent tot 91,12 dollar per vat nadat dinsdagavond het hoogste niveau in 2 maanden werd bereikt.