UTRECHT - De uitbater van apotheken en toeleverancier van medische diensten en middelen Mediq heeft in het derde kwartaal fors minder winst geboekt. De omzet steeg wel licht. Dit maakte het bedrijf woensdag bekend.

De nettowinst toe te rekenen aan aandeelhouders daalde met 27 procent naar 15,9 miljoen euro. De omzet steeg met 2 procent naar 671,8 miljoen euro dankzij overnames en autonome groei bij de divisie Direct & Institutioneel. Beide cijfers zijn onder de verwachting van analisten.

Mediq wijt de tegenvallende resultaten aan de toegenomen prijsdruk bij zijn apotheken in Nederland en Polen. In Nederland heeft deze een negatieve invloed op de groothandelsomzet, terwijl in Polen sterke prijsconcurrentie plaatsvindt ''onder invloed van per 2012 verwachte regelgeving''.

Ook de koersdaling van de Poolse zloty wordt door het bedrijf aangevoerd als reden voor een omzetdaling bij zijn apotheken in Polen.

Direct & Institutioneel

De omzet in de divisie Direct & Institutioneel, die direct levert aan patiënten en instellingen, steeg met 13 procent op jaarbasis. ''Vooral bij de levering direct aan huis bijvoorbeeld op het gebied van incontinentie, stoma en diabetes ontwikkelden de omzet en resultaten zich voorspoedig'', aldus bestuursvoorzitter Marc van Gelder.

De verkoop van medische hulpmiddelen aan zorginstellingen viel volgens hem tegen, met name door een toegenomen prijsdruk.

Volgens Mediq ligt de integratie van het Noorse Medicus Plesner en het Nederlandse PBG op koers. Het bedrijf bevestigde hiernaast zijn verwachting dat het bedrijfsresultaat (ebita) voor 2011 zal uitkomen tussen 123 en 127 miljoen euro.