NEW YORK - Zorgen over de Europese schuldencrisis waarden dinsdag rond op de Amerikaanse aandelenbeurzen.

Beleggers konden geen houvast vinden in de afgelasting van de ontmoeting van de Europese ministers van Financiën, die woensdagochtend bijeen zouden komen in aanloop naar een Europese topontmoeting op woensdagavond.

Enkele teleurstellende bedrijfsresultaten drukten eveneens een stempel op de graadmeters.

De Dow-Jonesindex stond met nog ruim twee uur handel te gaan op een verlies van 0,8 procent op 11824,35 punten. De breed samengestelde S&P 500-index stond 0,9 procent lager op 1242,60 punten. Technologiebeurs Nasdaq verloor 1,1 procent en noteerde op 2668,77 punten.

Amerikaanse analisten voorspelden dat er op de top van Europese leiders alsnog geen harde noten gekraakt zouden worden om de crisis definitief op te lossen. ''Iemand die dat denkt, woont ergens op Saturnus'', aldus een marktvorser.

Verliezers

Een van de verliezers op de beurs was conglomeraat 3M, dat voorbeurs een winstwaarschuwing uitgaf. Het aandeel verloor bijna 6 procent.

Online-videotheek Netflix was de grootste verliezer met een daling van ruim 37 procent. Het bedrijf meldde maandag een grotere terugloop van klanten dan verwacht.

UPS

De Amerikaanse pakketbezorger United Parcel Service (UPS) bevestigde juist op koers te liggen voor een recordwinst in 2011.

De rivaal van het Nederlandse TNT Express zag de nettowinst in het derde kwartaal met 14 procent toenemen bij een omzetstijging van 18 procent. Het aandeel verloor desondanks bijna 2 procent.

Xerox

Xerox zat bij de weinige winnaars op Wall Street. De resultaten van het bedrijf overtroffen de verwachting van analisten.

De euro was dinsdag 1,3920 dollar waard, tegen 1,3905 bij het sluiten van de Europese beurshandel.