WASHINGTON - Paccar, de Amerikaanse moedermaatschappij van DAF, heeft de winst in het derde kwartaal ruimschoots zien verdubbelen dankzij een sterke vraag naar vrachtwagens van de merken Peterbilt, Kenworth en DAF. Dat heeft het concern dinsdag bekendgemaakt.

De winst over de afgelopen periode kwam uit op 281,6 miljoen dollar (204 miljoen euro), vergeleken met 119,9 miljoen dollar in het derde kwartaal van 2010.

De omzet kwam uit op 3,99 miljard dollar, bijna driekwart meer ten opzichte van vorig jaar. De groei dankt het bedrijf vooral aan een sterke vraag uit Noord-Amerika. In Europa is de vraag volgens de onderneming duidelijk aan het verzwakken.

Productie

DAF Trucks maakte vorige week om die reden al bekend dat de productie eind november wordt teruggeschroefd in de fabrieken in Eindhoven en Groot-Brittannië.

Ook de Zweedse concurrent Volvo merkt dat de Europese vraag terugloopt. Dit bedrijf treft eveneens voorbereidingen om de productie in Europa naar beneden bij te stellen. Volgens Volvo krimpt de Europese truckmarkt in 2012 met ongeveer 10 procent.