BASEL - Het Zwitserse farmabedrijf Novartis gaat circa 2000 arbeidsplaatsen schrappen, met name in de Verenigde Staten en Zwitserland. Dat maakte het concern dinsdag bekend. 

Novartis is wereldleider op het gebied van onderzoek, ontwikkeling en productie van medicijnen. Het bedrijf heeft ruim 100.000 mensen in dienst in circa 140 landen.

Vorig jaar kondigde het bedrijf al aan 1400 banen in de Verenigde Staten te schrappen, onder meer omdat enkele patenten op medicijnen waren verlopen. Daardoor konden een aantal goedkope gekopieerde versies van medicijnen van Novartis op de markt komen.

Dit jaar kreeg het Zwitserse bedrijf te maken met generieke concurrentie in Europa voor zijn medicijn tegen hartkwalen Diovan. Dat zal volgend jaar ook in de Verenigde Staten het geval zijn. Met de herstructurering hopen de Zwitsers de concurrentie het hoofd te kunnen bieden.

De winst van het bedrijf steeg in het derde kwartaal met 12 procent naar ruim 2,5 miljard euro. De omzet ging die periode met 18 procent omhoog naar ruim 10,6 miljard euro.