AMSTERDAM - De Europese beleggers leken dinsdag nauwelijks te schrikken van het uitstel van de ontmoeting van Europese ministers van Financiën, die woensdagochtend in Brussel bijeen zouden komen. 

De beurzen leken troost te vinden in het feit dat de belangrijke top van alle leiders van de EU-landen nog steeds doorgang zal vinden op woensdagavond.

Beleggers waren al wel heel dinsdag voorzichtig in aanloop naar de top in Brussel. De AEX-index in Amsterdam sloot 3,34 punten lager op 304,98 punten, een verlies van 1,1 procent. De MidKap-index zakte 0,9 procent tot 490,05 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen sloten tussen de 0,1 en 0,4 procent lager. De beurs in Parijs verloor 1,4 procent.

Italië

Berichten dat de Italiaanse regering mogelijk zal sneuvelen over de benodigde economische hervormingsplannen zorgde met de EU-top van woensdag in het vooruitzicht voor vrees onder beleggers. De coalitiepartner van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi, Umberto Bossi van de Lega Nord, noemde de toestand ''moeilijk, erg gevaarlijk en dramatisch, de regering is in gevaar''.

Lega Nord heeft de voorstellen afgewezen om de pensioengerechtigde leeftijd te verhogen naar 67 jaar. Afgelopen weekeinde werd Berlusconi op de EU-top onder druk gezet en beloofde toen de pensioenleeftijd, naar Europees voorbeeld, naar 67 jaar te verhogen.

KPN

In Amsterdam daalde KPN 3,4 procent na tegenvallende kwartaalcijfers. Het telecombedrijf zag de omzet op de Nederlandse markt in het derde kwartaal opnieuw dalen. Het bedrijf handhaafde wel de doelstelling voor 2011.

Air France-KLM verloor 3 procent. Een Franse radiozender meldde dat de luchtvaartcombinatie mogelijk weer een winstwaarschuwing zal geven.

In Zürich steeg UBS 0,3 procent. De Zwitserse bank wist in het derde kwartaal toch een nettowinst te boeken van zo'n 0,8 miljard euro ondanks het fraudeschandaal vorige maand, waarbij een handelaar van de bank in totaal zo'n 1,7 miljard euro verloor met ongeautoriseerde transacties.

Deutsche Bank

Deutsche Bank won in Frankfurt 0,3 procent. De grootste bank van Duitsland boekte in het derde kwartaal weer winst dankzij sterke resultaten bij het bankieren voor particulieren en de divisie vermogensbeheer.

In Londen klom BP 4,4 procent. De Britse oliereus heeft zich in het derde kwartaal verder hersteld van de olieramp in de Golf van Mexico en zag de nettowinst met 175 procent stijgen.

Euro

De euro was bij het sluiten van de handel 1,3905 dollar waard tegen 1,3935 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag.

De prijs van Amerikaanse olie steeg 2,7 procent tot 93,75 dollar per vat en Brentolie daalde 0,8 procent tot 110,57 dollar per vat.