ZURICH - De Zwitserse bank UBS heeft in het derde kwartaal een nettowinst behaald van 1,018 miljard Zwitserse frank (831 miljoen euro), ondanks een verliespost van 1,85 miljard frank voor een omvangrijke fraudezaak vorige maand. Dat heeft het concern dinsdag bekendgemaakt.

UBS maakte in september een fraudeschandaal bekend, waarbij een handelaar van de bank in totaal ongeveer 1,7 miljard euro had verloren met ongeautoriseerde transacties. Door de fraudezaak kwam de bankgigant onder zware druk te staan. Toenmalig topman Oswald Grübel stapte zelfs op.

De resultaten in het derde kwartaal werden gestuwd door goede cijfers bij het zakenbankieren en een belastingmeevaller van 40 miljoen frank. Ook zag UBS, het grootste bankconcern van Zwitserland, de instroom van kapitaal van nieuwe klanten met 4,9 miljard frank toenemen.

De huidige economische omstandigheden zullen volgens UBS wel voor tegenwind blijven zorgen. Maar de bank benadrukte dat de financiering van de onderneming solide is. ''We hebben alle reden om vertrouwen te houden in onze toekomst'', aldus UBS.