NEW YORK - De sfeer op de beurzen in New York was maandag positief, dankzij sterke kwartaalcijfers van machinefabrikant Caterpillar, overnamenieuws en gunstige berichten over de Chinese industrie.

Ook de hoop dat er snel een oplossing komt voor de Europese schuldencrisis gaf de handel steun.

De toonaangevende Dow-Jonesindex stond aan het slot van de handel op een winst van 104,83 punten (0,9 procent) op 11.913,62 punten.

De breed samengestelde S&P 500 won 15,94 punten (1,3 procent) tot 1254,19 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq klom 61,98 punten (2,4 procent) tot 2699,44 punten.

De fabrikant van graafmachines en zware mijnbouwtrucks Caterpillar kwam met cijfers over het derde kwartaal naar buiten die beter waren dan verwacht. Het bedrijf boekte een recordomzet. Ook werden de prognoses voor dit jaar naar boven bijgesteld. Het aandeel steeg 5 procent. Andere machinebouwers gingen mee. Zo won tractorproducent Deere 3,2 procent.

Chinese industrie

Daarnaast kwamen er opbeurende geluiden over de Chinese industrie. Die is in oktober voor het eerst in 4 maanden gegroeid. Dit nam de zorgen weg over een abrupte afzwakking van de Chinese economie, wat weer leidde tot een flinke stijging van de metaal- en olieprijzen. Een vat Amerikaanse olie sprong 4,7 procent omhoog tot ruim 91 dollar.

Beleggers reageerden ook positief op overnameberichten. Grote overnames laten zien dat bedrijven goed bij kas zitten en dat ondernemingen mogelijkheden zien om verder te groeien.

Zo maakte verzekeraar Cigna bekend zijn branchegenoot HealthSpring over te nemen voor 3,8 miljard dollar in contanten. Het aandeel HealthSpring steeg bijna 34 procent. Softwarebedrijf RightNow Technologies wordt overgenomen door Oracle voor 1,5 miljard dollar. RightNow klom 19,4 procent.

Europa

Beleggers en analisten in New York denken dat Europa snel tot een besluit zal komen over een aanpak van de schuldencrisis. De urgentie dringt nu eindelijk door tot de Europese leiders, stelde een Amerikaanse marktstrateeg. Woensdag houden de EU-landen topoverleg over de schuldencrisis.

De bankensector zat in de lift. JPMorgan Chase ging 3,4 procent omhoog en Citigroup won 4,5 procent. Goldman Sachs noteerde 1,9 procent hoger en Bank of America klom 4 procent.

De euro noteerde een stand van 1,3930 dollar. Bij het slot van de handel in Europa was de euro 1,3935 dollar waard.