AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn maandag met winst gesloten. Beleggers trokken zich op aan de hogere koersen in New York en goede kwartaalcijfers uit de Verenigde Staten. Verder wordt met spanning uitgekeken naar de EU-top op woensdag over de Europese schuldencrisis.

De AEX-index in Amsterdam sloot met een winst van 2,62 punten (0,9 procent) op 308,32 punten. De MidKap-index eindigde 9,29 punten (1,9 procent) hoger op 494,29 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt noteerden winsten van 1,1 tot 1,6 procent.

De beurshandel verliep een groot deel van de dag afwachtend in de aanloop naar de Europese top op woensdag over de aanpak van de schuldencrisis. In de ochtend kwam de stemming wat onder druk te staan na de bekendmaking van tegenvallende macrocijfers uit Europa.

De hogere koersen op Wall Street gaven de beurshandel in de middag weer enige steun. De goede cijfers en vooruitzichten van de Amerikaanse fabrikant van zware machines Caterpillar droegen bij aan de hogere aandelenkoersen in New York en Europa.

TomTom

In de AEX was navigatiebedrijf TomTom veruit de sterkste stijger met een plus van 18,6 procent. De kwartaalcijfers en prognoses van TomTom werden goed ontvangen. Het bedrijf maakte verder een reorganisatie bekend waarbij gedwongen ontslagen onvermijdelijk zijn.

Staalconcern ArcelorMittal won 5,5 procent, geholpen door de gestegen metaalprijzen. Roestvrijstaalproducent Aperam ging 3,1 procent vooruit.

TNT Express

Pakketbezorger TNT Express ging echter 2,7 procent omlaag. Analisten van Credit Suisse en Goldman Sachs lieten zich in rapporten negatief uit over de kansen van het bedrijf.

Swedish Automobile zakte ruim 13 procent. Het moederbedrijf van Saab meldde dat de overeenkomst met de Chinese autobedrijven Youngman en Pang Da per direct is opgezegd. Youngman en Pang Da beloofden afgelopen zomer 245 miljoen euro te investeren in Saab.

De euro noteerde 1,3935 dollar tegen 1,3885 dollar aan het einde van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 3,2 procent tot ruim 90 dollar per vat.