AMSTERDAM - Het sentiment op de beurzen wordt deze week ondanks een grote stroom bedrijfscijfers en belangrijke data over de Amerikaanse economie vooral bepaald aan de Europese onderhandelingstafel. Daar moet een antwoord worden gevonden op de voortwoekerende schuldencrisis.

Afgelopen vrijdag waren de Europese en Amerikaanse beurzen nog optimistisch over de naderende oplossing voor de crisis. De eurolanden zullen uiterlijk woensdag moeten bewijzen dat die reactie niet voorbarig was.

Europese ministers en regeringsleiders vergaderden vrijdag, zaterdag en zondag in Brussel over de schuldencrisis. Voor het weekeinde werd echter al duidelijk dat het allesomvattende plan niet op zondag kon worden gepresenteerd.

Een nieuwe top op woensdagavond moet nu uitkomst bieden. Dan moet duidelijk worden op welke manier de stootkracht van het noodfonds voor eurolanden kan worden vergroot.

Griekenland

Dit weekeinde besloten de ministers van Financiën wel het volgende deel van de toegezegde hulpleningen te verstrekken aan Griekenland. Uit nieuwe cijfers bleek echter ook dat de financiële behoeftes van het land groter zijn dan eerder werd gedacht.

Om te voorkomen dat eurolanden nog eens ruim 100 miljard euro extra moeten reserveren voor hulpleningen, zal daarom waarschijnlijk een aanzienlijk grotere bijdrage worden gevraagd van banken dan afgelopen zomer werd afgesproken.

Diverse Europese banken zullen daardoor hun kapitaal moeten versterken. Volgens ingewijden hebben banken uit onder meer Griekenland, Italië, Spanje en Portugal samen ongeveer 108 miljard euro nodig om aan strengere eisen voor kapitaalbuffers te voldoen.

Kwartaalcijferseizoen

Beleggers kunnen zich echter niet alleen op de europerikelen richten. Ook het kwartaalcijferseizoen gaat in alle hevigheid door. In Amsterdam komen de AEX-bedrijven TomTom, KPN, Heineken, Randstad en Shell met de resultaten van het derde kwartaal.

In de Verenigde Staten openen onder meer farmaceut Merck, de industriële barometer 3M, bouwmachinefabrikant Caterpillar, olieconcern Exxon Mobil en Coca-Cola de boeken.

Economie VS

Donderdag blijkt verder uit een eerste schatting hoe sterk de Amerikaanse economie in het derde kwartaal is gegroeid. Economen rekenen gemiddeld op een groei van 2,5 procent op jaarbasis.

Dat zou een aanzienlijke verbetering zijn ten opzichte van het voorgaande kwartaal, toen het groeitempo terugviel tot 1,3 procent.