BRUSSEL - Rabobank en ING voorzien voor zichzelf geen problemen door de strengere eisen die Europese ministers willen stellen aan de kapitaalbuffers van banken. Dat lieten woordvoerders van beide banken zondag weten.

Dit weekeinde bleek bij de Europese top over de schuldencrisis dat diverse Europese banken hun kapitaalreserves moeten versterken om te voldoen aan de scherpere eisen. De ministers van Financiën zouden het er over eens zijn dat de buffers van de banken minstens 9 procent moeten bedragen van hun uitstaande verplichtingen.

''We moeten de definitieve besluiten nog afwachten, maar wij zitten in elk geval ruim boven de grens van 9 procent'', aldus de woordvoerder van Rabobank. Ook de zegsman van ING wees erop dat de kapitaalratio van zijn bank hoger is dan 9 procent. ''We hebben in de afgelopen maanden ook maatregelen genomen die het kapitaal verder versterken.''

Bijspringen

Volgens ingewijden moeten de banken waarvan het kapitaal niet voldoet, in de periode tot juli 2012 ruim 100 miljard euro zien op te halen. Dat bedrag moet in eerste instantie op de markt worden gezocht.

Als dat niet lukt, moeten overheden bereid zijn bij te springen. Een groot deel van de betreffende banken komt echter uit de landen die al financiële noodhulp ontvangen, waardoor een andere oplossing noodzakelijk lijkt.

Buffers

De hogere buffers zijn onder meer nodig omdat de banken zeer waarschijnlijk zal worden gevraagd een grotere bijdrage te leveren aan de oplossing van het Griekse schuldenprobleem.

Om de schuldenberg van dat land tot houdbare proporties terug te dringen, zouden banken bereid moeten zijn zeker 50 procent van de schulden kwijt te schelden. Dat is aanzienlijk meer dan de afschrijving van 21 procent waarover afgelopen zomer overeenstemming werd bereikt.

Afschrijvingen

Over de wenselijkheid en de gevolgen van verdere afschrijvingen op Griekse obligaties wilden de woordvoerders van ING en Rabobank zich niet uitlaten. ''We wachten de besluiten af. Het is een gecompliceerde zaak met veel haken en ogen'', aldus Rabobank.

Rabobank heeft zelf met 111 miljoen euro aan Griekse staatsobligaties een relatief klein belang in de Griekse staatsschuld. Grotere afschrijvingen kunnen andere banken echter in de problemen brengen, waardoor de stabiliteit van de Europese bankensector als geheel onder druk kan komen te staan.

Zie ook: dossier Eurocrisis