NEW YORK - De beurzen op Wall Street zijn vrijdag met winst gesloten. Beleggers kregen bemoedigende berichten over de Amerikaanse economie en bleven optimistisch over de mogelijkheid dat de oplossing voor de schuldencrisis in zicht komt.

De Dow-Jonesindex van 30 hoofdfondsen sloot 1,5 procent hoger op 11.644,49 punten. De S&P 500 klom 1,7 procent tot 1224,58 punten.

Daarmee sloot de brede graadmeter voor de tweede achtereenvolgende week hoger dan de week ervoor. Mede dankzij stevige winstcijfers van Google steeg technologiegraadmeter Nasdaq 1,8 procent tot 2667,85 punten.

Uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Handel bleek vrijdagmiddag dat Amerikaanse winkeliers vorige maand ruim 1 procent meer verkochten dan een maand eerder. Daarnaast gaf een nieuwe schatting aan dat de verkopen in juli met 0,3 procent toenamen, terwijl eerder een stagnatie van de omzet in die maand werd gemeld.

Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie nam afgelopen maand wel onverwacht opnieuw af. Dit bericht had echter weinig invloed op de beurshandel.

G20

In Parijs kwamen ministers van Financiën van de G20-landen bij elkaar voor een tweedaags overleg over de internationale economie. Frankrijk en Duitsland gaven in de aanloop nogmaals aan het eens te zijn over de aanpak van de crisis.

Daarbij ging het onder meer om de noodzaak om de positie van Europese banken te versterken en de vraag hoe het noodfonds EFSF verder kan worden versterkt.

Concrete stappen worden er dit weekeinde niet verwacht, maar niet-Europese landen zullen de ontmoeting zeker gebruiken om de druk op de eurolanden op te voeren.

Google

Het aandeel Google won 5,9 procent. Het bedrijf achter de gelijknamige internetzoekmachine en aanbieder van internetdiensten boekte in het afgelopen kwartaal een kwart meer winst en overtrof daarmee de verwachtingen van analisten.

Apple werd 3,3 procent meer waard. Het elektronicaconcern won vrijdag in Den Haag een rechtszaak die was aangespannen door concurrent Samsung en introduceerde de nieuwe iPhone op de Amerikaanse markt.

Olie

De wegebbende recessievrees stuwde de prijs van een vat Amerikaanse olie met 3,7 procent tot 87,40 dollar. Oliebedrijf Chevron stond mede hierdoor bovenin de Dow Jones met een plus van 2,7 procent. Het aandeel Exxon Mobil klom 2,3 procent.

De euro werd vrijdagavond voor 1,3880 dollar verhandeld, tegen 1,3860 dollar bij het slot van de beurshandel in Europa.