AMSTERDAM - ING ziet zichzelf niet in de problemen komen als de kernkapitaaleisen voor banken verder worden verhoogd. Dit zei een woordvoerder van de bank vrijdag.

De Europese Commissie zou de kernkapitaaleisen willen verhogen naar 9 procent van het balanstotaal. Op 30 juni rapporteerde ING een kernkapitaal van 9,4 procent.

''En dat wordt nog verder verhoogd door de verkoop van ING Direct in de VS. Die transactie alleen al brengt het percentage kernkapitaal met 0,9 procent omhoog'', aldus de zegsman.

Ook de verkoop van ING's lease-activiteiten aan BMW zal volgens de woordvoerder kapitaalversterkend werken. Een eventuele verdere afschrijving op de portefeuille Griekse staatsobligaties van ING zou een te verwaarlozen invloed op het kernkapitaal hebben.

Voor branchegenoot SNS is de situatie minder rooskleurig. De bank had volgens zijn tweedekwartaalcijfers eind juni een percentage van 8,4 aan kernkapitaal, duidelijk minder dan de mogelijke nieuwe eisen uit Brussel. ''Wij kunnen formeel hier niet op reageren'', aldus een woordvoerster.

ABN Amro

ABN Amro is vol vertrouwen te kunnen voldoen aan toekomstige strengere bankenwetgeving. ''We hebben met een kernkapitaalratio van 11,4 procent op 30 juni een goede uitgangspositie'', zo verzekerde een woordvoerder.

Volgens econoom Joost Beaumont van de bank is een verplichte herkapitalisatie een haalbare kaart voor de sector als geheel.

''Volgens een onderzoek dat wij hebben gedaan is er 200 miljard euro nodig voor de herkapitalisatie van banken, als je uitgaat van een afschrijving van 65 procent op Griekse staatsobligaties en afschrijvingen van 5 tot 15 procent op die van Ierland, Portugal, Italië en Spanje.''

''Banken krijgen bij een herkapitalisatie meer ruimte, en gezien de kosten van maximaal 2 procent van het bruto binnenlands product van de eurozone lijkt het me een efficiënte maatregel. In principe zouden de meeste landen deze opgave zelfstandig voor hun rekening moeten kunnen nemen, ook Frankrijk.''