NEW YORK - De winstdaling bij de bank JPMorgan Chase in het derde kwartaal hield donderdag de Dow-Jonesindex en de S&P 500-index in de min. De Nasdaq steeg wel, mede door koerswinsten in de chipsector.

De Dow-Jonesindex sloot 0,4 procent lager op 11.478,13 punten. De S&P 500-index daalde 0,3 procent tot 1203,66 punten. De Nasdaq steeg 0,6 procent tot 2620,24 punten.

Beleggers in New York maakten zich vanaf de handelsaanvang zorgen over de afkoeling van de wereldeconomie. Dat kwam door onder meer de resultaten van JPMorgan Chase als door een tegenvallend macrocijfer uit China.

JPMorgan Chase

JPMorgan Chase kwam als eerste van de grote banken naar buiten met derdekwartaalcijfers. De winst daalde van 4,4 miljard dollar tot 4,3 miljard dollar. Exclusief een boekhoudkundige ingreep, de herwaardering van de schuld van de bank, daalde de winst echter met 25 procent. Het aandeel werd flink gestraft: min 5,1 procent.

Volgens topman Jamie Dimon van de nummer 2 in de Amerikaanse bankensector is de winstdaling mede te wijten aan de schuldencrisis in Europa. Door de onzekerheid over de manier waarop die crisis wordt bestreden, kozen veel bankklanten ervoor om even niet te handelen. Dat kostte JPMorgan inkomen.

Europa

Ook beurshandelaren zeiden dat het op Wall Street allemaal om Europa draait. ''We hebben de afgelopen dagen een aardige opmars gezien, maar we kunnen niet in een rechte lijn omhoog blijven gaan totdat er definitieve besluiten worden genomen in Europa'', aldus een van hen.

Ook branchegenoten als Bank of America (min 5,1 procent), de nummer 1 in de VS, en Citigroup (min 4,8 procent) werden van de hand gedaan.

China

In China, de aanjager van de wereldeconomie, bleek het handelsoverschot in september voor de tweede maand op rij te zijn gedaald. De waarde van zowel de export als de import viel lager uit dan door economen was voorspeld.

De hapering van de Chinese groeimotor resulteerde in een daling van de olieprijs en dat was slecht nieuws voor onder meer ExxonMobil. Een vat ruwe Amerikaanse olie werd 1,4 procent goedkoper en kostte 84,40 dollar. Het olieconcern noteerde 1,3 procent lager.