AMSTERDAM - De Europese beurzen sloten donderdag met verlies. In de ochtendhandel wisselden winst en verlies elkaar regelmatig af, maar tegen het einde van ochtend zakten de indices voor de rest van de dag in het rood.

Beleggers besloten te wachten op meer details over de Europese crisisaanpak.

De AEX-index sloot 0,9 procent lager op 297,39 punten. De Midkap-index daalde 0,8 procent tot 479,50 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tussen 0,7 en 1,3 procent.

Een half uur voor het einde van de beurshandel stemde het Slowaakse parlement in met de verruiming van het noodfonds EFSF. Slowakije was het laatste euroland dat daarvoor toestemming moest geven.

Woensdag werd al duidelijk dat er een Slowaaks 'ja' zou komen, waarna de beurskoersen stegen. Donderdag bleef een koersreactie uit.

Waarschuwingen

Bestuursvoorzitter Josef Ackermann van Deutsche Bank waarschuwde donderdag voor een kredietcrisis. Volgens de topman zullen banken door het besluit om een deel van de Europese overheidsschulden kwijt te schelden en de strengere kapitaaleisen gedwongen worden terughoudend te zijn met het verstrekken van kredieten.

Ook de Europese Centrale Bank waarschuwde dat een gedwongen bijdrage van private investeerders aan de financiële reddingsoperaties de eurozone verder in de problemen kan brengen.

Het Franse ministerie van Financiën liet vooruitlopend op de G20-bijeenkomst van vrijdag weten dat banken met investeringen in Grieks staatspapier mogelijk grotere verliezen te verwerken krijgen dan waar eerder vanuit werd gegaan.

Aegon en ING

De onduidelijkheid over de kapitaalposities van banken zette de koersen in de sector flink onder druk. Aegon en ING verloren respectievelijk 5,6 en 4,6 procent. Barclays, Commerzbank en Société Générale leverden tussen 4,8 en 7,4 procent in.

Pakketbezorger TNT Express daalde 3 procent nadat Moody's aangaf een verlaging van de kredietwaardering te overwegen.

Saab

Swedish Automobile klom ruim 18 procent. Het moederbedrijf van autobedrijf Saab bevestigde een deel van een eerder toegezegde lening te hebben ontvangen van het Chinese Zhejiang Youngman Lotus Automobile.

De euro was 1,3730 dollar waard tegen 1,3805 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 2 procent tot 83,85 dollar per vat en Brentolie werd 1,2 procent goedkoper op 110,00 dollar per vat.