NEW YORK - Amerikaanse beleggers zien hun vertrouwen gesterkt dat Europa in staat is de schuldencrisis het hoofd te bieden.

Uitlatingen van voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie, die pleitte voor snellere actie om het vertrouwen in de bankensector te herstellen, voedden dat optimisme.

Bovendien is uitbreiding van het noodfonds voor in problemen geraakte eurolanden (EFSF) een flinke stap dichterbij gekomen nu ook Slowakije akkoord lijkt.

De centrumrechtse regering en de sociaaldemocratische oppositie bereikten woensdag overeenstemming. Een dag eerder had het parlement nog tegen gestemd. Slowakije is het enige land dat nog zijn fiat moet geven.

Hogere koersen

Het optimisme zorgde voor hogere koersen, al gaf de markt tegen het einde van de handel wat terrein prijs. De toonaangevende Dow-Jonesindex eindigde 0,9 procent hoger op 11.518,85 punten.

De breder samengestelde S&P 500 steeg 1 procent tot 1207,25 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq sloot 0,8 procent hoger op 2604,73 punten.

Uitschieters

Vooral financiële aandelen profiteerden van het goede nieuws uit Europa, dat ook daar al tot fors hogere koersen had geleid. De banken Bank of America en JPMorgan Chase waren met koerswinsten van rond de 3 procent bovenin de Dow te vinden, evenals creditcardmaatschappij American Express.

Negatieve uitschieter onder de hoofdfondsen was Alcoa, dat dinsdagavond als eerste bedrijf zijn derdekwartaalcijfers presenteerde. De aluminiumproducent bleek flink last te hebben van dalende metaalprijzen en zag zijn omzetgroei stagneren. Het aandeel verloor 2,4 procent.

Federal Reserve

De notulen van de laatste vergadering van de Federal Reserve veroorzaakten weinig deining. De leden van het beleidsbepalende comité van de centrale bank zijn bezorgd over de economische vooruitzichten, bleek uit het verslag.

De euro moest iets van zijn eerdere winst ten opzichte van de dollar prijsgeven. De Europese munt noteerde bij het scheiden van de markt in New York een koers van 1,3795 dollar, tegen 1,3805 dollar bij het sluiten van de effectenmarkten in Europa.