AMSTERDAM – Marktonderzoeksbureau Synovate is overgenomen door de Franse branchegenoot Ipsos. Ipsos betaalt 596 miljoen euro aan de huidige eigenaar van Synovate, het Britse concern Aegis.

Dit meldt Ipsos woensdag. Als gevolg van de overname is Ipsos nu het op twee na grootste marktonderzoeksbureau ter wereld.

Synovate is in Nederland bekend van de Politieke Barometer, maar is ook in veel andere landen actief. Het concern heeft vestigingen in 60 landen en biedt werk aan 6000 medewerkers.

Peter Huijboom, topman van Synovate, zegt tegenover het Financieele Dagblad dat marktonderzoeksbureaus het moeilijk hebben gehad in 2008 en 2009. Om de omzet op peil te houden is consolidatie nodig.

Instemming

De overeenkomst werd op 27 juli al naar buiten gebracht, maar een succesvolle afloop was nog afhankelijk van een aantal factoren. De aandeelhouders van Aegis moesten nog instemmen en mededingingsautoriteiten moesten hun goedkeuring geven.

Inmiddels zijn alle betrokkenen akkoord. De overname wordt gedeeltelijk gefinancierd door een aandelenuitgifte en een banklening.