AMSTERDAM - De investeringsovereenkomst tussen Saab en de Chinese investeerder Pang Da ligt nog steeds op schema.

Dat meldt zowel bestuursvoorzitter van moederbedrijf Swedish Automobile Victor Muller als Pang Da-topman Pang Qinghua. 

Ze reageren hiermee op berichten dat Qinghua dat de deal ongeldig zou hebben verklaard.

"Met ingang van gisteren waren we volledig op schema met zowel Youngman en Pang Da", schrijft Muller woensdag in een sms-bericht.

Persbureau Reuters meldde woensdagochtend dat Qinghua heeft gezegd dat een overeenkomst tussen Saab en het Chinese autobedrijf niet meer geldig is nadat het concern onder bescherming was geplaatst tegen zijn schuldeisers. Qinghua zegt nu dat daar nog geen sprake van is. 

"Wat ik bedoelde, is dat de rechtbank tijdens een herstructurering elk reorganisatieplan kan wijzigingen, met inbegrip van het blokkeren van eerdere overeenkomsten", aldus Qinghua tegenover persbureau Reuters. De curator moet volgens Qinghua bepalen of eerdere bepalingen nog geldig zijn.

Verkeerd begrepen

Qinghua meldde woensdagmorgen ook dat het voorstel omtrent de deal met Saab nog niet ter goedkeuring aan Beijing zou zijn voorgelegd. Muller liet persbureau Dow Jones echter weten dat de voorzitter 'verkeerd moet zijn begrepen'.

Wang Yin, secretaris van de raad van bestuur van Pang Da, weerlegt woensdag ook de woorden van Qinhua. Het bedrijf stelt nog geen 'slecht nieuws' ontvangen te hebben van de toezichthouders die de geplande investering in Saab beoordelen.

"De aanvraag is ingediend bij de relevante overheidsdiensten en tot nu toe gaat alles goed", zegt Yin. De secretaris voegt toe dat het bedrijf geen tijdschema heeft voor wanneer het goedkeuring denk te ontvangen.

Buitenlandse investeringen van Chinese bedrijven moeten meestal goedgekeurd worden door het ministerie van handel en de Nationale Ontwikkelings- en Hervormings-Commissie (NDRC), het belangrijkste planbureau op economisch en industrieel gebied in China.

Volgens lokale media zou het NDRC een besluit over de investering in Saab op vrijdag bekend kunnen maken.

Youngman

De toekomst van het noodlijdende Saab hangt af van de investeringsovereenkomst met zowel Pang Da als Youngman voor een totale waarde van 245 miljoen euro. De overeenkomst heeft ook goedkeuring nodig van de Zweedse autoriteiten.

Wang weerlegt tevens de berichten dat de overeenkomst tussen Pang Da en Saab ongeldig werden op het moment dat de Zweedse autofabrikant bescherming tegen faillissement aanvroeg. "Dat moet een misverstand zijn", zegt Wang. "We hebben nooit het plan gehad de overeenkomst te herzien."

In afwachting van goedkeuring van de deal met Pang Da sloot Saab ter overbrugging tevens een overeenkomst met Youngman ter waarde van zeventig miljoen euro. Saab heeft het geld, dat per 26 september beschikbaar zou zijn, echter nog steeds niet ontvangen.