AMSTERDAM - Europese banken hebben dinsdag fors minder geld gestald bij het loket voor eendagsdeposito's van de Europese Centrale Bank (ECB). Uit de ECB-cijfers blijkt daarentegen dat de banken meer hebben geleend van de centrale bank.

Banken stalden dinsdag 62,2 miljard euro aan contanten bij de ECB op het eendagsdeposito. Maandag werd nog een recordbedrag behaald van 269 miljard euro.

Maandag was de laatste dag van de maandelijkse reserveperiode van de centrale bank. Banken stallen dan doorgaans overtollige contanten bij de ECB als ze aan hun eigen reservebehoeften voor de maand hebben voldaan.

Aan het begin van een nieuwe reserveperiode dalen de bedragen vaak weer.

Voorzichtig

Volgens handelaren op de geldmarkt zijn depositoniveaus van meer dan honderd miljard euro een teken dat banken voorzichtig zijn met het stallen van geld bij andere banken. De afgelopen weken is dat niveau meerdere malen gehaald.

De ECB meldt verder dat banken dinsdag 4,16 miljard euro aan eendagsleningen opnamen bij de ECB, tegen 2,87 miljard euro op maandag. Daarmee blijft het gebruik van deze leenfaciliteit ruim lager dan eerder dit jaar, toen het aantal geleende miljarden op enkele dagen in de dubbele cijfers liep, een teken van meer intense spanning op de interbancaire geldmarkt.