CHENGDU - De overeenkomst tussen Saab en het Chinese autobedrijf Pang Da is door het uitstel van betaling dat de Zweedse autofabrikant ontving, niet langer rechtsgeldig. Dat heeft de voorzitter van Pang Da, Pang Qinghua, woensdag gezegd.

Het moederbedrijf van Saab, Swedish Automobile, kwam in juni met Pang Da en het eveneens Chinese Youngman overeen dat zij 245 miljoen euro investeren in Saab in ruil voor flinke aandelenbelangen in het moederbedrijf.

Volgens Pang heeft zijn bedrijf de aanvraag voor goedkeuring van die investering nog niet ingediend bij de Chinese overheid.

In een reactie spreekt Swedish Automobile van een 'misverstand'. ''Swan en Pang Da hebben kennisgenomen van de mediaberichten die de geldigheid van het partnerschap tussen Swan, Saab en Pang Da in twijfel trekken. Swan, Saab en Pang Da onderstrepen dat de berichten zijn gebaseerd op een misverstand'', stelde het bedrijf in een verklaring.

Investering

Pang Da liet in juni weten 109 miljoen euro te investeren in Swedish Automobile in ruil voor een belang van 24 procent. Youngman zou voor 136 miljoen euro een belang nemen van 29,9 procent in de moeder van Saab.

Youngman wilde woensdag geen commentaar geven op zijn voorgenomen investering in Saab.