AMSTERDAM - De ontwikkeling van de goudprijs wijst niet op het bestaan van een goudbubbel. Dit zei goudspecialiste Paula Buija van investeringsfonds Schroders dinsdag.

De goudprijs ligt als gevolg van speculatie weliswaar kunstmatig hoog, zo gaf Buija toe, maar er zijn op dit moment geen veilige alternatieven voor beleggingen in goud.

''Beleggers kunnen nergens anders heen met hun geld. De Zwitserse frank is geen veilige haven meer en de yen binnenkort waarschijnlijk ook niet meer. En ook de aandelenbeurzen vertonen nog geen spoor van herstel.''

Plafond

Volgens een rapport van de Franse bank Natixis heeft de goudprijs juist zijn plafond bereikt en zal deze volgend jaar dalen naar een niveau van rond de 1450 dollar per troy ounce (31,1 gram). Nu ligt de goudprijs nog rond de 1660 dollar. De bank leidt zijn voorspelling af uit de sterke prijsschommelingen van goud sinds juli.

Buija is het met deze analyse niet eens. ''Er zijn altijd correcties naar beneden, ook in een stijgende markt voor goud. De vooruitzichten voor de goudprijs zijn nog steeds goed."

"Door de slechte economische vooruitzichten zal de rente waarschijnlijk laag blijven, wat betekent dat sparen als alternatief voor investeren in goud niet aantrekkelijker wordt. Ik verwacht dat de goudprijs de komende jaren minimaal rond het huidige niveau blijft schommelen'', aldus Buija.

Als de aandelenmarkten uiteindelijk echter weer aantrekken zal de goudprijs dalen, beseft de goudanaliste. ''Maar dat duurt nog wel 3 tot 5 jaar.''