NEW YORK -Beleggers op Wall Street verkeerden dinsdag in onzekerheid doordat de ontknoping in het Slowaakse parlement, waar gestemd moest worden over de verruiming van het noodfonds EFSF, op zich liet wachten.

De Amerikaanse beurzen keken gespannen naar het kleine Slowakije. Ook werd vol verwachting uitgekeken naar de resultaten van het staalbedrijf Alcoa, dat nabeurs het derde kwartaalcijferseizoen aftrapt.

De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot 0,2 procent lager op 11416,30 punten. De S&P 500-index kreeg er 0,1 procent bij op 1195,54 punten. Technologiebeurs Nasdaq ging tegen de afwachtende houding in en kreeg er 0,7 procent bij tot 2583,03 punten.

Noodfonds

De matte handel kwam na een rally op maandag, toen investeerders opgetogen reageerden op ferme woorden over een oplossing van de eurocrisis door Europese leiders. Dinsdag heerste er echter spanning over de stemming in het Slowaakse parlement over de EFSF.

Het debat in de volksvertegenwoordiging in Bratislava leek juist tegen bij het slot van de handel in New York tot een einde te gaan komen. Een kleine coalitiepartij had aangekondigd tegen het noodfonds te stemmen. De veranderingen aan de EFSF kunnen alleen ingaan, als de parlementen van alle 17 landen van de eurozone er mee instemmen.

Alcoa

Op Wall Street ging de aandacht alvast uit naar Alcoa, dat na de sluiting van de handel met cijfers komt. Het aandeel kreeg er 2,1 procent bij. Analisten verwachten een winstsprong en groei van de omzet, maar ''de verwachtingen liggen zo laag, dat Alcoa niet veel hoeft te doen om te slagen'', aldus een marktvorser.

De euro was dinsdag 1,3676 dollar waard. Bij het sluiten van de aandelenhandel in Europa was dat nog 1,3645 dollar. De prijs van een vat lichte Amerikaanse olie steeg met 0,2 procent tot 85,55 dollar. Brentolie kostte 1,6 procent meer op 110,67 dollar.