TROLLHATTAN - Saabtopman Victor Muller is niet van plan om een aanvraag in te dienen om curator Guy Lofalk te vervangen. Dat liet hij dinsdag weten. ''Hij doet zijn werk goed''.

Volgens de Zweedse zakenkrant Dagens Industri zou Muller van Lofalk af willen. De krant citeerde daarbij bronnen, die stellen dat de curator volgens de Saabtopman zijn oren te veel laat hangen naar de wensen van de Zweedse regering.

Lofalk leidt het herstructureringsproces van Saab en zou niet langer willen wachten tot het Chinese Youngman met het beloofde overbruggingskrediet ter waarde van 70 miljoen euro komt. Muller zou ook niet blij zijn met de manier waarop de curator de lening van Saab bij de Europese Investeringsbank (EIB) wil aflossen.

Volgens de krant Svenska Dagbladet wil Lofalk dinsdag al stoppen met de herstructurering van Saab als Youngman het beloofde bedrag dan nog niet heeft overgemaakt. Een woordvoerder van de Zweedse rechtbank gaf aan geen aanvraag tot een stop van de herstructurering te hebben ontvangen. ''Wij hebben hierover niks gehoord van Saab, of curator Guy Lofalk''.

Verzoek

Vorige maand verzocht Saab de rechtbank die het herstructureringsverzoek moest beoordelen nog specifiek om Lofalk, die ook de succesvolle reorganisatie in 2009 leidde, als curator aan te stellen.

Een woordvoerder van de Zweedse overheidsorganisatie die de lening van Saab bij de EIB zou moeten aflossen ontkende tegenover Svenska Dagbladet dat dit tot de mogelijkheden behoort. ''Daartoe hebben wij geen mandaat. Maar als de herstructurering wordt afgebroken en een faillissement wordt aangevraagd kan dat natuurlijk veranderen.''