AMSTERDAM - De Europese beurzen werkten dinsdag aan het einde van de handel een deel van de eerdere verliezen weg, maar sloten overwegend in de rode cijfers.

Beleggers waren in nerveuze afwachting van de stemming in het Slowaakse parlement over de verruiming van het Europese noodfonds. Ook waren de beleggers wat voorzichtiger geworden na de winstreeks van de afgelopen dagen.

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,46 punten, oftewel 0,2 procent, lager op 292,88 punten. De MidKap-index verloor 0,5 procent en sloot op 469,58 punten. De beurzen in Londen en Parijs gingen tot 0,3 procent achteruit. De DAX-index in Frankfurt kreeg er daarentegen 0,3 procent bij.

Slowakije

Beleggers hielden hun blik gericht op Slowakije, waar de vier regeringspartijen er nog niet in zijn geslaagd overeenstemming te bereiken over de versterking van het Europese noodfonds.

Slowakije is het enige land dat nog over het fonds moet stemmen. De Slowaakse premier Iveta Radicova, die hoopt op een goedkeuring, heeft het lot van de regering verbonden aan de stemming.

Schuldencrisis

Ook wees scheidend president van de Europese Centrale Bank Jean-Claude Trichet op de gevaren van de voortslepende schuldencrisis.

Volgens Trichet heeft de schuldencrisis een ''systematische dimensie'' bereikt en zijn de zorgen over de staatsschulden van kleine economieën verschoven naar grotere landen. Trichet riep op tot een snelle en beslissende aanpak van de crisis.

Trojka

Het team van experts van de geldschieters aan Griekenland, de trojka, liet dinsdag weten dat het noodlijdende land waarschijnlijk in november het volgende deel van de toegezegde hulpleningen zal ontvangen.

De eurolanden en het IMF moeten daarvoor wel de conclusies van de experts, onder meer over de extra maatregelen die Griekenland moet doorvoeren, aannemen.

TomTom

In de AEX was navigatiebedrijf TomTom de grootste stijger met een winst van 13 procent. Het bedrijf maakte een samenwerkingsovereenkomst met automaker Ford bekend. Grootste daler was chipmachinemaker ASML met een min van 3 procent na een adviesverlaging door ING.

Melkzuurproducent en leverancier van bakkerijproducten CSM was opnieuw de grootste daler in de MidKap met een min van 4,6 procent. Zakenbank UBS verlaagde het advies voor het aandeel na de winstwaarschuwing van maandag.

Ajax

Het aandeel Ajax sloot ongewijzigd en leverde daarmee een eerdere koerswinst in. De enige beursgenoteerde voetbalclub van Nederland wist in het gebroken boekjaar 2010/2011 weer winst te realiseren dankzij de deelname aan de Champions League en de transfers van Luis Suarez en Urby Emanuelson.

De euro was 1,3645 dollar waard, tegen 1,3680 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 85,25 dollar per vat, terwijl de prijs van Brentolie juist 0,7 procent steeg tot 109,70 dollar per vat.