LONDEN - Kredietbeoordelaar Fitch heeft zijn waarderingen van de staatsschulden van Spanje en Italië vrijdag verlaagd. Het bedrijf wees in beide gevallen op de gevaren van de schuldencrisis.

De rating van Spanje ging met twee stappen omlaag van AA+ naar AA-. De kredietbeoordeling van Italië ging met één stap omlaag, van AA- naar A+.

De vooruitzichten van beide landen zijn volgens Fitch negatief, wat betekent dat er in de komende tijd een nieuwe afwaardering kan volgen.

Risico

In het geval van Spanje wees Fitch, naast de escalatie van de schuldencrisis, op het risico dat regionale overheden hun bezuinigingsdoelstellingen niet halen. Daarnaast denkt het dat de groei van de Spaanse economie lager uitvalt dan eerder gedacht. Tot 2015 zal die groei niet hoger zijn dan 2 procent, voorspelde het bedrijf.

Italië is volgens Fitch door de hoge staatsschuld en de zwakke economische vooruitzichten bijzonder kwetsbaar voor economische schokken.

De kredietbeoordelaar was positief over de recent aangenomen bezuinigingsmaatregelen, maar bekritiseerde de moeizame manier waarop de politieke besluiten tot stand kwamen.