NEW YORK - De afwaardering van de Italiaanse en Spaanse staatsschulden door kredietbeoordelaar Fitch zorgde vrijdag voor een bedrukte stemming op de beurzen in New York.

Ondanks positieve berichten over de Amerikaanse arbeidsmarkt werd de rally van de 3 voorgaande dagen niet doorgezet.

De Dow-Jonesindex van 30 hoofdfondsen eindigde 0,2 procent lager op 11.103,12 punten. De brede S&P 500 zakte 0,8 procent naar 1155,46 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq leverde 1,1 procent in tot 2479,35 punten.

Fitch verlaagde vrijdag de waardering van Spanje met twee stappen en die van Italië met één stap. In beide gevallen waarschuwde het voor de gevolgen van de schuldencrisis. Volgens Fitch zijn de vooruitzichten voor de derde en vierde economie van de eurozone negatief.

Banenrapport

Eerder op de dag verlichtte een positief banenrapport nog de zorgen over een mogelijke recessie in de Amerikaanse economie.

Afgelopen maand werden er volgens een eerste schatting 103.000 banen gecreëerd in de Verenigde Staten, waar slechts op 60.000 nieuwe banen werd gerekend. Verder bleek de banengroei in juli en augustus sterker dan eerder gemeld.

Ook de verkopen van Amerikaanse groothandels in augustus vielen mee. Groothandelaren verkochten in die maand 1 procent meer dan in juli. Economen hadden een toename met 0,2 procent voorspeld.

Onder druk

Bankaandelen stonden onder druk, mede door berichten dat Frankrijk en Duitsland het nog niet eens zijn over de manier waarop het kapitaal van Europese banken moet worden versterkt. Bank of America, dat donderdag nog bijna 9 procent won, ging 6 procent achteruit. JPMorgan Chase, Goldman Sachs en Citigroup verloren ruim 5 procent.

De meevallende berichten over de Amerikaanse economie waren wel goed voor de aandelen van grote winkelketens. Wal-Mart voerde de Dow Jones aan met een winst van 1,8 procent. Doe-het-zelfketen Home Depot won 1,6 procent.

De koers van de euro zakte na de aankondiging van Fitch tot 1,3385 dollar, tegen 1,3505 dollar bij het slot van de Europese beurshandel. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met 0,3 procent tot 82,90 dollar.