AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn vrijdag voor de derde achtereenvolgende dag met winst gesloten. Positieve berichten over de Amerikaanse arbeidsmarkt gaven de beleggers moed.

In Amsterdam won de AEX-index 0,9 procent tot 288,31 punten. De MidKap zakte 0,2 procent tot 465,12 punten.

De index voor middelgrote bedrijven werd gedrukt door een fors koersverlies van automatiseerder Ordina. In Londen, Frankfurt en Parijs liepen de winsten uiteen van 0,2 tot 0,7 procent.

Vrijdagmiddag bleek dat de werkgelegenheid in de Verenigde Staten vorige maand aanzienlijk sterker is gegroeid dan verwacht.

Uit nieuwe schattingen kwam verder naar voren dat de arbeidsmarkt zich in juli en augustus veel beter ontwikkelde dan eerder werd gemeld. In totaal werden er in die 2 maanden 99.000 banen meer gecreëerd dan bij de vorige ramingen werd gemeld.

Recessie

De vrees voor een Amerikaanse recessie werd nog wat verder weggenomen door de verkopen van Amerikaanse groothandels in augustus. Die stegen die maand met 1 procent, terwijl slechts op een toename met 0,2 procent werd gerekend.

Vrijdagochtend zette kredietbeoordelaar Moody's druk op de markten door de waardering van 12 Britse banken te verlagen. In Londen gingen de slachtoffers Royal Bank of Scotland en Lloyds ruim 3 procent onderuit. Barclays leverde bijna 2 procent in. In Amsterdam verloor ING 0,4 procent.

Air France-KLM was de grootste winnaar in de AEX, met een plus van 3,8 procent. Vastgoedfonds Corio en uitgever Wolters Kluwer volgden met winsten van 2,8 en 2,6 procent.

Ordina

De MidKap werd gedrukt door automatiseerder Ordina. Dat bedrijf werd bijna 13 procent minder waard na de aankondiging van een aandelenemissie ter waarde van 40 miljoen euro.

De opbrengst daarvan is bedoeld om leningen af te lossen. Ordina waarschuwde verder voor uitdagende marktomstandigheden en gaf aan dat de operationele winst dit jaar lager uitkomt dan in 2010.

Swedish Automobile klom 16 procent. Volgens de Zweedse zakenkrant Dagens Industri is de Zweedse regering bereid om Saab financieel te ondersteunen door de schuld van de autofabrikant aan de Europese Investeringsbank af te lossen.

De euro was 1,3505 dollar waard, tegen 1,3420 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag.

De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 82,80 dollar per vat, terwijl Brentolie 0,1 procent zakte tot 105,60 dollar per vat.