NEW YORK - De beurzen op Wall Street zijn donderdag voor de derde achtereenvolgende dag met winst gesloten. Beleggers reageerden positief op de steunmaatregelen die de Europese Centrale Bank (ECB) aankondigde voor de Europese bankensector.

De Dow-Jonesindex eindigde 1,7 procent hoger op 11.123,33 punten. De S&P 500 steeg 1,8 procent tot 1164,97 punten. De Nasdaq won 1,9 procent tot 2506,82 punten.

De ECB kondigde donderdag diverse maatregelen aan die de financiële markten moeten ondersteunen.

Zo kunnen banken het komende jaar ongelimiteerd kredieten met een looptijd van ongeveer een jaar opnemen bij de centrale bank. Daarnaast gaat de ECB opnieuw gedekte obligaties opkopen en wordt de faciliteit voor kortlopend ECB-krediet zeker tot juli opengehouden.

Zorgen

Daarmee verlichtte de ECB ook de zorgen over het Amerikaanse financiële systeem. De Amerikaanse president Barack Obama en zijn minister van Financiën Timothy Geithner waarschuwden donderdag nogmaals dat de Europese problemen de belangrijkste bedreiging zijn voor het herstel van de Amerikaanse economie. Geithner gaf daarbij wel aan dat Amerikaanse banken relatief weinig zijn blootgesteld aan de Europes probleemlanden.

Bankaandelen zaten in de lift. Bank of America werd 6,4 procent meer waard, terwijl Citigroup bijna 4 procent steeg. JPMorgan Chase en Goldman Sachs wonnen 2 tot 3 procent.

Steve Jobs

Het aandeel Apple verloor 0,7 procent na het overlijden van oprichter Steve Jobs. De iconische voormalige topman van het elektronicaconcern overleed woensdag op 56-jarige leeftijd aan een zeldzame vorm van leverkanker. Jobs droeg eind augustus al de leiding van Apple over aan Tim Cook.

Het aandeel van internetbedrijf Yahoo zakte 2,5 procent. Woensdag nam de beurswaarde van het bedrijf nog met 10 procent toe, nadat persbureau Reuters had gemeld dat Microsoft opnieuw een poging zou willen doen om Yahoo over te nemen. Donderdag kregen twijfels over het waarheidsgehalte van die geruchten de overhand.

Grondstoffen

De verminderde zorgen over de schuldencrisis hadden hun weerslag op de prijzen van grondstoffen. De koperprijs maakte de grootste sprong sinds begin 2010, met 405 dollar tot 7225 dollar per ton. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met 3,3 procent tot 82,30 dollar.

De euro werd donderdagavond voor 1,3425 dollar verhandeld, tegen 1,3420 dollar aan het einde van de beurshandel in Europa.