BRUSSEL - De Belgische staat gaat Dexia Bank België nationaliseren. Dat meldde de Belgische zakenkrant De Tijd donderdag op basis van bronnen.

De overheid heeft volgens de krant in principe ingestemd met de nationalisatie van de bank, om deze op korte of middellange termijn te verkopen.

Volgens een bron is dat ''het beste scenario voor de Belgische staat en de belastingbetaler''.

België en Frankrijk, de twee grootste aandeelhouders, hebben deze week intensief overlegd over garant staan voor de schulden van Dexia en een splitsing in een 'good' en een 'bad' bank.

Op de beurs in Brussel daalde het aandeel Dexia woensdagmiddag bijna 11 procent.

Wat betreft Nederlandse banken maakt Mminister Jan Kees de Jager (Financiën) zich ''niet in het bijzonder'' zorgen over hun financiële gezondheid.

Desondanks lijkt er een nieuwe - Europese - bankencrisis op te doemen. De voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso wil daarom dat EU-landen gecoördineerde actie ondernemen om noodlijdende banken te herkapitaliseren.

Eerder zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel al bereid te zijn tot herkapitaliseren van banken als dat nodig is. Over het onderwerp zal op 17 en 18 oktober worden gesproken tijdens de ontmoeting van Europese regeringsleiders, aldus Merkel.