LONDEN - Luchtvaartmaatschappij easyJet wil zijn positie in Frankrijk verder versterken met de opening van twee nieuwe bases, in Nice en Toulouse. Dat maakte de van oorsprong Britse prijsvechter donderdag bekend.

Beide Franse steden zijn al bestemmingen in het netwerk van easyJet, maar worden vanaf komende zomer de uitvalsbasis van twee vliegtuigen. De capaciteit en het aantal bestemmingen wordt daarmee uitgebreid. Gemeten naar marktaandeel is easyJet nu al na Air France de grootste speler op de Franse markt.

Ook Air France werkt aan uitbreiding in de regio om zijn leidende positie op de thuismarkt te beschermen tegen prijsvechters.

Vorige maand opende de Franse zustermaatschappij van de KLM een regionale basis in Marseille. Van daaruit worden rechtstreeks Europese bestemmingen aangevlogen waar klanten eerder alleen met een overstap in Parijs naartoe konden vliegen. Er zijn ook plannen voor dergelijke bases in Nice, Toulouse en Bordeaux.

EasyJet kwam donderdag tevens met vervoersstatistieken over de maand september. Het aantal vervoerde passagiers steeg met 8,5 procent ten opzichte van september 2010 en kwam ruim boven de 5 miljoen uit. Gemiddeld was 89,6 procent van de stoelen gevuld, een verbetering met 0,3 procentpunt.