AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn donderdag met forse winsten gesloten. Beleggers reageerden na enige aarzeling positief op de steunmaatregelen voor Europese banken die de Europese Centrale Bank (ECB) aankondigde.

In Amsterdam sloot de AEX-index 2,8 procent hoger op 285,81 punten. Daarmee bereikte de Amsterdamse hoofdgraadmeter het hoogste niveau sinds 1 september. De MidKap eindigde met een winst van 2,9 procent op 466,26 punten. In Frankfurt, Parijs en Londen liepen de winsten uiteen van 3,1 tot 3,7 procent.

De ECB besloot donderdag Europese banken het komende jaar ongelimiteerd van kredieten met een looptijd van een jaar te voorzien. Daarnaast kondigde de bank aan voor 40 miljard euro gedekte obligaties te gaan opkopen.

De centrale bank hield de rente in de eurozone, ondanks de sombere economische vooruitzichten, onveranderd op 1,5 procent. Dit zorgde in eerste instantie voor wat teleurstelling op de beursvloeren, waar werd gehoopt op een renteverlaging.

Uit de laatste persconferentie van ECB-president Jean-Claude Trichet leidden analisten echter af dat een renteverlaging op korte termijn mogelijk is.

Dexia

In Brussel werd de handel in aandelen van de noodlijdende bankverzekeraar Dexia in de middaghandel stilgelegd. Eerder op de dag zakte de koers fors weg, door geruchten dat het Belgische deel van de bank wordt genationaliseerd.

In Amsterdam hoorde bankverzekeraar ING juist tot de grootste winnaars met een plus van 5,9 procent. Ook SBM Offshore, Aperam, DSM, Randstad, Fugro en ArcelorMittal deden het goed, met winsten van 5 tot 7 procent.

TNT

TNT Express won 3,5 procent en maakte daarmee een aanvankelijk koersverlies goed. De pakketbezorger kondigde aan zijn doelstellingen voor dit jaar te herzien vanwege moeilijke marktomstandigheden.

Uitgever Reed Elsevier steeg 2,3 procent na de bekendmaking dat financieel topman Mark Armour eind 2012 zal vertrekken. Vorige maand uitte een aantal grote investeerders nog hun onvrede over de prestaties van de uitgever en stelde mogelijk te zullen aandringen op een vertrek van Armour.

Euro

De euro was aan het einde van de handelsdag 1,3420 dollar waard, tegen 1,3305 dollar bij het slot van de Europese beurzen woensdag.