HOOFDDORP - Pakketbezorger TNT Express herziet zijn doelstellingen voor dit jaar vanwege moeilijke marktomstandigheden.

De doelstellingen voor de middellange termijn worden gehandhaafd. Dat maakte het bedrijf donderdag bekend.

Een woordvoerder van TNT Express wilde de doelstellingen voor de middellange termijn niet concretiseren. De verlaging viel slecht op de beurs. TNT Express was de sterkste daler met een verlies van 5 procent.

Productmix

In Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA) bleef het volume op peil, maar zette een ''verslechterde productmix'' het operationeel resultaat onder druk. De verandering in de productmix behelst volgens de woordvoerder vooral een verschuiving van de snelle bezorging, 'express', naar langzamere varianten, 'economy', zoals wegtransport.

TNT Express verwacht dat de omzet in EMEA maar mondjesmaat zal toenemen en de onderliggende winstmarge tussen 8 en 9 procent zal liggen. Bij de halfjaarcijfers in augustus dacht het bedrijf nog aan 9 procent of iets daarboven.

De zegsman wilde geen percentage geven voor de omzetgroei die het bedrijf bestempelde als 'muted' (gedempt). ''Dat is minder dan 'modest' (bescheiden), concreter kunnen we niet zijn''. Volgens de Schaal van Mock betekent 'modest' een groei van 2 tot 4 procent.

Asia Pacific

De winstgevendheid in de regio Asia Pacific staat onder druk door een zwakke vraag op routes tussen Azië en Europa. Het gaat volgens de woordvoerder bijvoorbeeld om de dalende vraag naar consumentenelektronica in Europa, zodat er minder verscheept wordt vanuit Azië.

Dat leidde tot een ''minder dan optimale bezettingsgraad bij lage prijzen.'' TNT Express verwacht niet dat de vraag snel aantrekt.

Klanten

In Noord- en Zuid-Amerika was de omzet in Brazilië te laag om het verlies van enkele belangrijke klanten op te vangen. TNT Express probeert de weggelopen klanten terug te winnen en voert gesprekken met nieuwe partijen.

Het bedrijf is onder meer in gesprek met een grote schoenenleverancier. Alle inspanningen moeten er toe leiden dat de Braziliaanse activiteiten in de tweede helft van 2012 quitte draaien. Nu draaien ze nog met verlies.

De 'overige netwerken', alle landen die buiten de grote drie regio's vallen, zullen dit jaar wat minder presteren dan vorig jaar. In augustus ging TNT Express er nog vanuit dat de lijn van een jaar eerder kon worden vastgehouden.