NEW YORK - Beleggers in New York trokken zich woensdag op aan signalen dat de Europese politiek klaarstaat om de eigen noodlijdende banken te helpen.

Een aantal macrocijfers bood ook steun aan de handel. Bankaandelen stonden langere tijd in de min, maar wisten dankzij een eindsprint in het laatste half uur toch winst te boeken.

De Dow-Jonesindex van 30 toonaangevende fondsen sloot 1,2 procent hoger op 10.939,95 punten.

De breder georiënteerde S&P 500 steeg 1,8 procent tot 1144,04 punten en de door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq won 2,3 procent tot 2460,51 punten.

Banksector

De aandelen van Bank of America, Citigroup en JPMorgan Chase behoorden lange tijd tot de sterkste dalers in de Dow. Dat was een schril contrast met winsten tot bijna 10 procent in de Europese banksector.

In het laatste half uur sloeg de stemming om en noteerde het Amerikaanse trio winsten tot 1,9 procent.

Volcker rule

De Federal Deposit Insurance Corporation, een overheidsinstelling die banktegoeden garandeert, maakte bekend dat de zogeheten Volcker rule volgende week onthuld wordt.

De regel, opgesteld door voormalig Fed-voorzitter Paul Volcker, houdt in dat banken niet meer voor eigen rekening mogen handelen in een aantal beleggingscategorieën. De banken maakten overwegend grote winsten met deze handel.

Nasdaq

De winst voor de Nasdaq was voor een groot deel toe te schrijven aan Research in Motion dat 12,4 procent steeg op overnamegeruchten. De Britse krant The Independent schreef, zonder bronvermelding, dat Vodafone zijn oog op de Blackberrymaker heeft laten vallen.

Andere stijgers waren bedrijven die als eerste reageren op conjuncturele schommelingen zoals aluminiumproducent Alcoa (plus 2,7 procent), fabrikant van onder meer bulldozers Caterpillar (plus 2,4 procent) en olieconcern ExxonMobil (plus 1,5 procent).

Banen

Een uur voor de opening op Wall Street maakte loonstrookverwerker ADP bekend dat de werkgelegenheid in het Amerikaanse bedrijfsleven in september met 91.000 banen is gegroeid. Economen rekenden in doorsnee op 75.000 arbeidsplaatsen.

Het beter dan verwachte cijfer stemde positief voor het banenrapport van de Amerikaanse overheid dat op vrijdag wordt gepubliceerd. Dan wordt op een aanwas, exclusief de agrarische sector, gerekend van 60.000 banen.

Vlak na de opening bleek dat de bedrijfsactiviteit in de Amerikaanse dienstensector in september iets meer toenam dan verwacht. Wel was het groeitempo iets lager dan in augustus.

De euro noteerde 1,3345 dollar tegen 1,3306 dollar bij het slot van de Europese beurzen.