BRUSSEL/PARIJS - Het Belgische deel van de noodlijdende Belgisch-Franse bank Dexia wordt mogelijk genationaliseerd. Dat zei de Belgische minister van Financiën, Didier Reynders, woensdag op de Belgische radio.

''Dat is een van de mogelijkheden'', zei Reynders over een mogelijke nationalisering. Hij voegde eraan toe dat het effect daarvan op de Belgische staatsschuld ''redelijk beperkt' zou zijn.

De garanties die België wil geven op de financiering van Dexia, vormen volgens Reynders bovendien geen risico voor het land.

De bank kampt met ernstige liquiditeitsproblemen, vooral door de grote blootstelling aan Zuid-Europese staatsobligaties. Critici vinden dat Dexia die waardepapieren te weinig heeft afgeboekt naar marktwaarde, waardoor het vertrouwen in de bank wordt aantast. 

Datzelfde geldt voor de Franse banken BNP Paribas en Société Générale, die hun Griekse obligaties maar met 21 procent hebben afgeschreven, terwijl de marktwaarde liefst 51 procent is gedaald. Alle drie de financiële concerns kelderden dinsdag weer op de beurs.

Geloofwaardigheid

Dat banken in Europa verschillende maatstaven hanteren rond het afschrijven van probleemobligaties "ruïneert de geloofwaardigheid van banken", zegt hoogleraar financiën Peter Hahn tegenover persbureau Bloomberg.

De problemen rond Dexia zouden er volgens de Vlaamse zakenkrant De Tijd toe hebben geleid dat klanten van Dexia Bank België dinsdag 300 miljoen euro hebben weggehaald bij hun bank.

Dexia had dinsdag officieel toegegeven dat ''een aantal klanten geld weghaalt, maar niet enorm veel". Volgens De Tijd is 300 miljoen euro slechts een fractie van de totale spaargelden van Dexia in België.

Geen gevaar

De staatsgaranties voor de Frans-Belgische bank Dexia zijn geen gevaar voor de triple-A-kredietstatus van Frankrijk. Dat zei de president van de Franse centrale bank Christian Noyer woensdag.

Noyer erkent dat de Europese autoriteiten op het punt staan om de bank te herstructureren, omdat het bedrijfsmodel niet meer voldoet in de huidige marktomstandigheden. Hij voegt eraan toe dat dit niet betekent dat het bedrijf failliet gaat.

Franse bankwezen

Noyer stelt dat Dexia een heel ander verhaal is dan de rest van het Franse bankwezen, dat er volgens hem goed voorstaat in vergelijking tot het Britse en Amerikaanse. Er is geen noodzaak tot consolidatie in de bankensector in Frankrijk, stelt hij verder.

Noyer, tevens lid van het bestuur van de Europese Centrale Bank, vervolgde met de mededeling dat er geen reden is voor Griekenland om de eurozone te verlaten.

Friesland

 Limburg en Friesland hebben ook zulke obligaties, maar voor veel lagere bedragen. Dit bleek woensdag uit een rondgang langs de Nederlandse provincies door het ANP.

De provincie Gelderland heeft voor 102,2 miljoen euro aan obligatieleningen in bezit bij Dexia-dochter Dexia Municipal Agency, dat vooral zakendoet met lokale overheden.

''De obligaties hebben een AAA-rating, omdat hierop aanvullende zekerheidsstelling in de vorm van onderpand is verstrekt'', aldus een woordvoerder van de provincie. De drie obligatieleningen van Gelderland lopen tot respectievelijk 2015, 2021 en 2024.

Obligatieleningen

Limburg bezit twee obligatieleningen van Dexia ter waarde van ongeveer 17 miljoen euro. ''Maar die informatie is onder voorbehoud'', meldde een woordvoerder.

De provincie Friesland bezit eveneens twee obligatieleningen van Dexia, die elk een waarde hebben van 5 miljoen euro en door de Belgische staat worden gegarandeerd. De ene lening loopt op 28 oktober af. De andere loopt nog door tot 2017.

Bijzonder

Minister Jan Kees de Jager (Financiën) maakt zich ''niet in het bijzonder'' zorgen over de financiële gezondheid van Nederlandse banken.

Volgens de bewindsman zijn er ''geen zelfstandige zorgen'' over banken in ons land. Wel is er voortdurende zorg over mogelijke gevolgen van de financiële crisis voor de overheidsfinanciën.